luni, 23 martie 2015

Adolescența – povestea definirii identității


        Încă de la vârste fragede începem să avem vise și să ne facem planuri asupra viitorului nostru. Unii termeni nu ne sunt încă bine cunoscuți, dar noi ne dorim ca atunci când vom fi mari să devenim medici, profesori, actori, oameni de afaceri etc. Ceea ce nu știm noi este că visele noastre nu sunt întotdeauna ușor de îndeplinit.
        Când suntem adolescenți, totul pare să prindă contur în ceea ce privește visele noastre. Astfel, realizăm că visele sunt poate irealizabile sau chiar simple copilării. Trecând prin băncile școlii conștientizăm că suntem mult mai departe de ceea ce ne dorim decât ne-am imaginat. Dacă mi-ar fi spus cineva când aveam 12 ani că în liceu va fi atât de greu, nu l-aș fi crezut.
        Adolescența este numită și tărâmul nisipurilor mișcătoare. Este perioada vieții în care copilul de ieri și adolescentul de mâine, în urma achizițiilor cognitive, afective și sociale, începe să le ofere celor din jur o imagine a personalității sale.
       Acum, la 16 ani nu mi-am format o viziune clară asupra propriului viitor. Tot ceea ce îmi doresc astăzi, mâine s-ar putea să mi se pară inutil sau imposibil de realizat. Visele mele pot prinde sau nu contur, dar eu încerc să muncesc în fiecare zi spre o posibilă îndeplinire.
       Viitorul adolescenților nu este niciodată un lucru concret. Trecem prin diferite stări emoționale care ne împing spre anumite lucruri sau ne împiedică din a le face pe altele. Într-o goană țintită după autonomie ne dorim cu ardoare să împlinim 18 ani, crezând că vom beneficia de libertate deplină, că vom avea parte doar de distracție și că suntem stăpânii a tot ceea ce ne înconjoară. Ceea ce poate nu știm toți este că viața de adult vine la pachet cu multe responsabilități și angajamente, cum ar fi un loc de muncă, o familie și altele.
       Principiile noastre de viață încep să ia naștere, valorile ce ne călăuzesc drumul în viață se formează în urma experiențelor, iar ideile și credințele pe care  le avem legate de menirea noastră pe pământ capătă o conotație reală.
       Țin să cred că iubirea, curajul, respectul, sinceritatea, modestia sunt câteva principii morale pozitive ce mă pot defini pe mine ca adolescent. Bineînțeles, sunt multe și principiile morale negative precum banul, minciuna, egoismul, ignoranța sau nepăsarea, dar totul depinde de la persoană la persoană. Noi suntem regizorii propriului film în care viața ne aparține și o putem crea în funcție de gândurile, dorințele și posibilitățile noastre.
       Starețul Tadei afirma într-un sfat duhovnicesc: „noi suntem roadele gândurilor noastre … cum ne sunt gândurile cu care ne îndeletnicim, așa ne este și viața”. Deși acest sfat are o conotație religioasă la bază, consider că poate fi urmat și în evenimentele de zi cu zi ale vieții. Dacă ar fi să fac o paralelă la Legea atracției, care spune că suma gândurilor și sentimentelor noastre este factorul care ne formează viața, probabil afirmația părintelui Tadei ar fi mai ușor de înțeles.
       Adolescenții sunt cei care pot demonstra faptul că afirmația părintelui și Legea atracției sunt adevărate și funcționează dacă sunt aplicate corect și prin multă muncă. Este adevărat că prin gânduri pozitive și dorințe puternice credem cu adevărat în visele noastre, trecând de la un simplu vis la scop, dar, toate acestea nu sunt posibile fără acțiune. Noi suntem datori să muncim permanent pentru realizarea scopurilor noastre deoarece știm bine că nimeni nu a câștigat vreodată ceva doar stând și așteptând acel lucru.
       Pentru a deveni adulți responsabili, preocupările adolescenților presupun atât drepturi cât și îndatoriri. Acestea trebuie să fie realizate în funcție de dorințele pentru viitorul așteptat; preluarea unor sarcini casnice, asumarea consecințelor ale diferitelor decizii, alegerile corecte a grupurilor de prieteni, a modului de petrecere a timpului liber și a direcției carierei, pot fi câteva dintre acțiunile ce vor duce la formarea unor adulți responsabili.
       Nu știu câți dintre adolescenții din generația mea sunt preocupați de toate aceste acțiuni, dar eu îmi doresc o viață liniștită într-o comunitate caldă, în care să îmi pot asuma responsabil toate îndatoririle pentru a reuși să ajut și a schimba ceva într-o lume în care totul pare a fi confuz.
       Adolescența este perioada în care ne definim identitatea, personalitatea, precum și perioada de tranziție biologică, psihologică și socială ce marchează trecerea de la pubertate la maturitate.
       Adolescentul de astăzi este adultul care mâine va putea schimba lumea și o va putea propulsa pe un drum corect cu un mers pozitiv al lucrurilor din toate punctele de vedere.

Adelina M.

Un comentariu:

  1. Felicitări! Dacă toți adolescenții ar fi și ar gândi ca tine, am trăi într-o lume mult mai bună!

    RăspundețiȘtergere